Ik heb vocht in huis, en nu?
Wanneer je vocht in huis hebt, dan brengt dit een paar gevolgen met zich mee. De 6 meest voorkomende gevolgen van dit vocht in huis zijn als volgt:
- Warmte vloeit sneller weg uit je huis, wat leidt tot meer stookkosten, erg vervelend!
- Er ontstaat schimmelvorming wanneer vocht zich ophoopt op de muur, niet echt hygiënisch natuurlijk.
- Houtrot is een van de vervelendste (en misschien wel duurste) gevolgen van vocht in huis, beter voorkomen dan genezen dus!
- Schimmels zorgen voor ongedierte zoals kakkerlakken en houtworm, om nog maar te zwijgen over muizen en ratten!
- Formalhyde is een giftig gas dat is verwerkt in meubels, keukens en vloeren. Wanneer dit vrijkomt door vocht en je een doordringende geur ruikt, kan het dus zijn dat dit gas is vrijgekomen. In het ergste geval veroorzaakt dit hoofdpijn of irritatie aan de keel, neus of ogen.Meer informatie over formalhyde lees je in dit artikel van VGGM.nl.
- Vochtproblemen kunnen uiteindelijk ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals; allergieën, Astma of Chronische Rhinitis (Hooikoorts). De chronische variant van hooikoorts wordt veroorzaakt door een slecht geventileerde omgeving, een te vochtige omgeving of de gevolgen van een te vochtige ruimte (schimmels en zwammen)
Waar komt het vocht vandaan?
Wanneer je vochtproblemen in huis hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een vochtophoping afkomstig van een drietal plekken in huis:
- De kruipruimte en/of de vloer
- De murem
- Het dak en/of het plafond
Vocht uit de kruipruimte en/of de vloer
Als vocht via de vloer in het huis terechtkomt heeft dit meestal te maken met een slechte vloer- en of kruipruimte isolatie. Wanneer de vloer of kruipruimte niet goed geïsoleerd zijn kan het vocht zich eenvoudig een weg naar boven banen. Dit vocht verdampt vervolgens via de spleten in de vloer van het huis en komt zodoende in de lucht terecht. Door deze verdamping kan er al snel 1 tot 10 liter water in de lucht van het huis terecht komen. Wanneer dit vocht niet voldoende geventileerd is, kan het tegen de muren en/of ramen van het huis slaan. Dit leidt vervolgens tot vocht- en schimmelplekken en soms zelfs ongedierte!
Daarnaast zorgt het vocht voor hogere stookkosten, houtrot, roest van metalen pijpen en soms zelfs het scheuren van deze pijpen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Oke, en hoe los ik dit op?
Vocht uit de kruipruimte kan gemakkelijk worden tegengegaan door de kruipruimte te isoleren, dit houdt in dat je vloerisolatie en bodemisolatie kan toepassen om het vochtgehalte te verminderen. Het verschil tussen deze twee soorten isolatie leggen we hieronder even uit:
Vloerisolatie: Bij vloerisolatie hebben we het over het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte, of de onderkant van de vloer, het is maar hoe je het ziet. Als je in de kruipruimte ligt, dan gaat het om het ‘plafond’ van deze kruipruimte die wordt geïsoleerd. Hierdoor kan vocht en kou zich geen weg meer banen tussen de spleten en kieren van de vloer. Daar wordt je woning op zijn beurt weer droger en warmer van. Vloerisolatie is verreweg de meest efficiënte manier om vocht en kou uit de vloer tegen te gaan. Wil je meer weten over vloerisolatie, wat het kost en wat je terugverdientijd is? Klik dan hier!